Veelgestelde vragen over IPL en IPL-bijwerkingen

Een aanzienlijk aantal vrouwen en mannen in Nederland kiest ervoor om ten minste een deel van hun lichaamshaar te verwijderen. Langdurige ontharing is voor velen van hen van groot belang. Toch is het begrijpelijk als je nog vragen hebt over het gebruik van IPL. Moedervlekken, littekens en sproeten kunnen allemaal mogelijke zorgen oproepen bij het gebruik van IPL. Misschien vraag je je af of IPL-ontharing daadwerkelijk werkt en of het pijnlijk is.

In dit artikel gaan we in op enkele van de meest gestelde vragen over het gebruik van IPL-ontharing:

 1. Wanneer valt het haar uit?
 2. Hoe vaak duurt het voordat IPL werkt?
 3. Kun je IPL op een donkere huid gebruiken?
 4. Kun je IPL gebruiken op littekens, inclusief acnelittekens?
 5. Kun je IPL op moedervlekken gebruiken?
 6. Kun je IPL gebruiken op pigmentvlekken?
 7. Werkt IPL als je sproeten hebt? Kan IPL je huid verbranden?
 8. Kan IPL je huid verbranden?
 9. Wat gebeurt er als je te veel IPL behandelingen ondergaat?

Lees verder om antwoorden te vinden op 9 veelvoorkomende vragen over IPL-ontharing, samen met gedetailleerde informatie.

Veelgestelde vragen over het gebruik van IPL

Laten we meteen ter zake komen. Hier zijn 9 vragen - en antwoorden - over het gebruik van IPL op huid met littekens, moedervlekken en meer, en leggen we ook uit wanneer IPL niet geschikt is.

Wanneer vallen de haren uit na IPL-ontharing?

Na een IPL-behandeling vallen de haren niet direct uit. In eerste instantie lijkt er mogelijk geen verandering op te treden. Het haar blijft in de huid, maar de haarwortel wordt verwarmd, wat de verdere groei remt. Het kan tot 3 weken duren voordat het behandelde haar daadwerkelijk uitvalt.

Hoe vaak moet je IPL gebruiken voordat het effect heeft?

Dit hangt af van factoren zoals je haartype, de groeicyclus van je haar en het behandelde lichaamsdeel. Sommige gebruikers ervaren tot 6 maanden haarloze gladheid na de eerste behandelingen. Regelmatige sessies zijn meestal nodig gedurende drie tot tien maanden, vaak één keer per maand.

Is IPL veilig voor een donkere huid?

IPL is minder effectief bij zeer donkere huidtinten vanwege het hogere melaninegehalte. Dit kan leiden tot pigmentatieproblemen of brandwonden.

 • Zeer donkere huidtinten. Een donkere huid bevat meer melanine dan een lichte huid, wat betekent dat IPL-apparaten niet effectief kunnen werken op het haar.
 • Veiligheidstip: Het gebruik van IPL op donkere huidtypes kan verhoogde pigmentatie veroorzaken of resulteren in een brandwond.
 • Licht haar. IPL-ontharing is niet super effectief bij lichtblond, rood of wit haar, omdat het IPL-apparaat niet goed werkt op lichte pigmenten.

Is het veilig om IPL op littekens te gebruiken, inclusief acnelittekens?

In principe is het gebruik van IPL rondom en op littekens geen probleem. In sommige gevallen kan het zelfs nuttig zijn om IPL op littekens te gebruiken:

 • De lichtimpulsen beschadigen opzettelijk de talgklieren.
 • Overmatige talgproductie wordt verminderd, waardoor ontstekingen afnemen.
 • Lichtere littekens zoals acnelittekens worden door IPL lichter gemaakt en vallen daardoor minder op.

Wist je dat? Dermatologen gebruiken IPL om acne en acnelittekens te behandelen. Dit kan op de korte termijn leiden tot verbetering.

IPL kan echter alleen worden gebruikt voor ontharing op littekens als de met littekens bedekte huid licht is. Let ook op het volgende bij het gebruik van IPL op littekens:

 • Je mag geen nieuwe littekens behandelen! Vermijd dus het onmiddellijk gebruik van IPL op nieuwe brandwonden of operatielitteken.
 • Aangezien je huid in dit gebied gevoeliger is, is de kans groter dat het pijn en irritatie veroorzaakt.

Tip: Hoewel IPL in het algemeen onschadelijk is voor littekens, hoor je voor IPL gebruik thuis altijd een dermatoloog te raadplegen.

Kun je de IPL Genie op moedervlekken gebruiken?

Het is niet aan te raden IPL op moedervlekken te gebruiken vanwege de risico's, waaronder pijn, brandwonden en langdurige veranderingen in de moedervlek.

Veiligheidstip: Als je je zorgen maakt over het gebruik van IPL op een deel van je huid, of als je iets meer advies en geruststelling wilt, raadpleeg dan altijd een dermatoloog voordat je investeert in IPL-behandelingen.

Kun je IPL gebruiken op pigmentvlekken?

Vanwege vergelijkbare redenen waarom moedervlekken IPL-behandelingen bemoeilijken, wordt IPL over het algemeen niet aanbevolen voor gebruik op pigmentvlekken:

 • Pigmentvlekken bevatten een opeenhoping van melanine, waardoor ze donkerder zijn dan de omringende huid.
 • IPL is doorgaans minder effectief op donkere huidtinten, waardoor de behandeling mogelijk niet het gewenste resultaat oplevert.
 • In het algemeen wordt geadviseerd pigmentvlekken te vermijden bij IPL-behandelingen.
 • Als het echter noodzakelijk is om een pigmentvlek te behandelen, kan deze voorafgaand aan de IPL-behandeling worden bedekt.

Veiligheidstip: Het wordt altijd aanbevolen om vooraf een dermatoloog te raadplegen als je moedervlekken of pigmentvlekken hebt, ongeacht of je overweegt IPL-behandelingen te ondergaan. Dit zorgt voor een professionele beoordeling en kan mogelijke risico's minimaliseren.

Zijn sproeten ook een probleem voor IPL-behandelingen?

Sproeten zijn niet zo problematisch als moedervlekken, dus IPL-ontharing is heel goed mogelijk. Hoewel het pigment melanine ook verantwoordelijk is voor sproeten, is er, in tegenstelling tot bij moedervlekken, geen ophoping ervan. Daarom komen verwondingen door overmatige hitte meestal niet voor.

Veiligheidstip: Het is belangrijk op te merken dat mensen met sproeten ook vaak meer moedervlekken hebben, dus ook in dit geval kun je beter eerst medisch advies inwinnen.

Kan IPL je huid verbranden?

Het risico dat je na een IPL-behandeling brandwonden oploopt is heel klein als het IPL-apparaat correct wordt bediend. Het gebruik van de verkeerde instelling is de meest voorkomende reden voor een brandwond op je huid. Het betekent meestal dat het IPL-apparaat waarschijnlijk te hoog is ingesteld, waardoor er te veel hitte in de haarwortel ontstaat.

Wil je zeker voorkomen dat je brandwonden oploopt na een IPL-behandeling? Gebruik de Ruby Essentials IPL Genie die dit probleem voorkomt en leef de volgende tips na om een brandwond te voorkomen:

 • Gebruik de adaptieve technologie om voor de behandeling je huidtype te bepalen, van licht tot donker.
 • Laat na de meting het IPL-apparaat de juiste waarden instellen.
 • Als je je zorgen maakt, heb je ook de mogelijkheid om de intensiteit van de lichtpulsen handmatig te verminderen. Je kunt ze vervolgens verhogen binnen je comfortzone als dat nodig is.
 • De beste manier om erachter te komen hoe dit werkt, is aan de hand van de gebruiksaanwijzing.

Wat gebeurt er als je IPL te vaak gebruikt?

Het is van cruciaal belang om je te houden aan de richtlijnen van de fabrikant wanneer jij IPL apparaten thuis gebruikt, om ervoor te zorgen dat je niet alleen de beste resultaten behaalt, maar ook schade aan je huid voorkomt. Wat gebeurt er dan als je IPL wel te vaak gebruikt?

 • Overmatig gebruik van IPL kan de huid irriteren.
 • Het kan pigmentatieproblemen veroorzaken.
 • Onjuist of overmatig gebruik kan ook leiden tot brandwonden.
 • Wekelijkse behandelingen zijn in het begin voldoende en overmatig gebruik van je IPL apparaat zal het ontharingsproces niet versnellen.

Dus als je je nu afvraagt in welke gevallen IPL niet werkt en of je IPL op moedervlekken of littekens kunt gebruiken, heeft dit artikel alle antwoorden op veel gestelde vragen over IPL-ontharing. Vergeet niet om bij twijfel altijd een dermatoloog raad te plegen voordat je de behandeling voortzet.

Ruby Essentials IPL